woensdag 15 juni 2011

Einde van ruim 2 weken Darfur

Salaam,

Het nadeel van in Darfur zijn is dat je niet veel anders kan doen dan werken, dus dat doe je dan ook gewoon 7 dagen per week, dus ben nu een beetje afgedraaid.
Vorige week zaterdag nog een dag met de nieuwe accountant van Gereida gezeten om de administratie van mei in te voeren. Zondag met de accountant van Nyala de administratie doorgenomen van het 2011. Waar kijk ik dan naar, vraag je je dan af?
Ja das nog niet zo makkelijk uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. We houden de administratie bij voor 3 partijen:
1)      ZOA in het algemeen, om te laten zien wat we hebben uitgegeven en uitgevoerd
2)      De overheid van Soedan om ons aan de wet en regelgeving te houden om maar niet het land uit te worden geschopt.
3)      De donoren (Europese commissie, Ministerie van buitenlandse zaken, Nederlandse ambassade en nog wat andere fondsen en natuurlijk ook de kleinere bijdrages die in de collectebus zijn gedaan)
En voornamelijk die laatste partij stelt nogal wat eisen aan onze administratie. Zo moet je natuurlijk van elke kostenpost een factuur hebben, maar je moet ook kunnen laten zien dat bijvoorbeeld trainingen zijn gevolgd of schoolmateriaal is afgeleverd aan de beneficaries (uiteindelijke begunstigden).
Dus als je bijvoorbeeld schoolpakketten koopt voor 10 scholen moet je als documentatie alle leraren hebben laten tekenen voor ontvangst.
Daarnaast kijk ik of onderhoud aan auto’s en brandstofverbruik niet te hoog is. Of alle waardevolle spullen die we ooit hebben gekocht nog aanwezig zijn. Of de betalingen door de juiste personen is gedaan. Enz enz. Dus daar kan je zo een dag druk mee zijn.
Maandag en dinsdag financiƫle training gegeven aan de accountants, veel over bovenstaande zaken gesproken hoe iedereen het op zijn of haar manier deed. Maar ook wat richtlijnen gegeven hoe je ze de uitgaven in de toekomst kunnen inschatten. Was leuk om te doen, en geloof dat ze er blij mee waren.
Dinsdag ook nog ff naar een project in Nyala geweest waar ze een school bouwen, maar was maar een klein stukje uit de stad, dus niet het beste voorbeeld van onze projecten. Wel was mooi dat de chauffeur Bob Marley draaide met natuurlijk “Don’t worry about a thing”.

                                            School van binnen
                                         School van buiten

Nog even met de PTA (parent teachers organisation) een bakkie doen of het wel allemaal goed gaat.

Woensdag MT meeting gehad, is niet echt interessant, dus zal er niet teveel over zeggen. Wel was het voordeel dat Bart, Tsjeard en Simon er waren zodat we een potje konden kaarten ’s avonds. Is weer eens een leuke afwisseling tussen al het werken door.

Donderdag samen met Tsjeard door gevolgen naar El Fasher (is zo’n 200km ten noorden van Nyala). Was een mooie vlucht met een klein vliegtuigje voor zo’n 8 passagiers, dan heb je wel ff t idee dat je in een andere wereld zit. In El Fasher zijn we nog niet gestart met de projecten, dus we hebben een aantal dorpen bezocht waarin we willen gaan werken. Ik mocht mee dus dat is wel een hele ervaring. De stad uit gaat nog prima, dan kom je een checkpoint tegen waar ze moeilijk gaan doen over waarom je naar die dorpen toe wil, maar uiteindelijk laten ze je toch gaan. En dan is het in 1 keer van de weg af en door de woestijn rijden, ik had geen idee waar de weg was, maar de bestuurder wel (of hij deed in ieder geval zn best om te doen alsof hij dat wel wist). Het is voornamelijk zoeken naar een pad die een voorganger heeft gemaakt, waardoor je vaart kan houden. Het eerste dorpje Sawa had erg weinig faciliteiten, huizen en de school is van klei met een rieten dak.

                                 Panorama van de klaslokalen


Water was er alleen in het regenseizoen in een soort grote vijver (hafir) welke de gemeenschap aan het uitdiepen was met een project van een andere organisatie. De gemeenschap krijgt dan voor elke 33 procent een bepaalde hoeveelheid eten. Lijkt me wel een goede deal.
Het enige nadeel is dat uit de hafir ook de dieren drinken, en dat het water wat erin loopt ook niet 100% schoon is. Dus helemaal optimaal is het niet, maar anders moeten ze het hele jaar door water halen in het dorp verderop en dat is wel 2 uur heen en 2 uur terug ongeveer.
                                             Hafir

Wij willen daar een school neer gaan zetten, met SSB blokken. Wat is dat SSB, nou dat zijn zongedroogde stenen van zand en cement, hierdoor blijft het milieu gespaard, want de andere stenen doen ze bakken, en daar heb je hout voor nodig, wat niet heel veel voorradig is.
De gemeenschap zal getraind worden om deze blokken te maken, en ZOA zal voor de materialen en machines zorgen, mooi project dus.
In de andere 2 dorpen die we bezochten waren de faciliteiten beter, maar ze hadden maar een beperkt aantal klaslokalen, met een gemiddeld aantal leerlingen van 70, dus er moeten nieuwe lokalen bij. Met dezelfde training willen we de gemeenschap de resterende klaslokalen bij laten bouwen.
Hierna willen we in dezelfde 3 dorpen, training voor agricultuur gaan doen en kijken wat we voor de rest kunnen doen aan de watervoorziening.
Mijn algemene indruk was dat de mensen niet in een mensonterende toestand leven, maar dat er nog wel veel verbeterd kan worden.
                                        Klaslokaal van Unicef
                                    Klaslokaal gemaakt door de gemeenschap
                                                       Ons vervoer
                                          Zand, bomen en kamelen
                             Ja dit zou ook een klaslokaal moete voorstellen
                       Op de weg terug, je ziet de bewolking, het regen seizoen komt eraan!

Het plan was om Maandag terug te vliegen naar Nyala en dan dinsdag door naar Ed Daein (80 km ten oosten van Nyala). In eerste instantie werd mn vlucht van maandag al gecanceld, gelukkig kon ik dinsdagochtend vliegen. Maar toen ik in Nyala kwam was mn vlucht naar Ed Daein gecanceld, dus was een beetje pissed, want vandaag zou pas de 1e vlucht weer naar Ed Daein zijn, en dat paste niet in mn schema want zondag komen er accountants een project controleren en moet ik weer terug zijn in Khartoum. Maar al met al toch een goede 2 weken in Darfur gehad en veel kunnen doen. Nu weer lekker in mn “eigen” bed slapen met airco.

Ben benieuwd weer naar de verhalen uit NL, al krijg ik van een hoop vrienden/familie die wel via de mail/skype/msn. Voor degene die naar Guus of CAS gaan heel veel plezier en hoop dat jullie t een beetje droog houden!

Tot de volgende blog

Erik

PS Jullie hadden nog de foto van de hele kip tegoed (niks vergeleken met die van kruik)

4 opmerkingen:

  1. Erg gaaf om te lezen. Soort "Erik in de Rimboe". Spreek je ook locals uit zulk soort dorpjes, of valt daar niet mee te communiceren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Trouwens, reacties plaatsen met internet explorer is bijna onmogelijk. Op internet stond in een forum dat dit probleem er niet is als je Firefox of Google Chrome gebruikt. Ik heb Chrome gedownload en kan inderdaad veel gemakkelijker berichtjes plaatsen nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk verhaal Erik.
    En een beetje indruk van Sudan buiten de steden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi broertje,

    Moest aan je verhaal denken toen we van de week weer kwaad waren over de bezuinigingen binnen de school. Een klas van 20 met zoveel niveauverschil en zonder fatsoenlijke luchtbehandeling, daar kun je toch geen les aan geven.... Neem aan dat ze daar in Darfur ook niet mee akkoord gaan. Hoe is de luchtbehandeling in jullie schoollokalen? En zijn er in elk lokaal minstens 6 laptops aanwezig? Ik hoop dat internet het bij jullie wel fatsoenlijk doet, want bij ons ligt het er zeker 1,5x per maand uit.

    Als ik je foto's bekijk, hoop ik dat jullie inspanningen een beetje fatsoenlijk onderwijs opleveren...
    Succes!

    Hoe is het verder met je? Alles goed? Binnenkort weer eens een verhaaltje op de site? En al van Dobben bitterballen bestelt voor je verjaardag?

    Hart. gr,

    Daniel

    BeantwoordenVerwijderen