vrijdag 29 juli 2011

Gereida

Hee allen,

Inmiddels een week in Darfur. Zaterdag gevlogen naar Nyala. En zondag door naar Gereida. Gevlogen met een grote helikopter, was ook wel eens een keer lachen.
Gereida is een kleine plaats circa 25,000 inwoners, maar na de oorlog is er een vluchtelingenkamp naast gebouwd waar nu rond de 130,000 inwoners wonen. Alle hulporganisaties die hier zitten werken in het kamp, behalve ZOA, wij werken met de plaatselijke bevolking. We werken in Gereida en een aantal gebieden hieromheen. Het is hier heel primitief, geen electriciteit, strromend water of connectie voor mobiele telefoon. Dus ZOA heeft generator voor de stroom, een kar met water komt 2 keer in de week water brengen voor in de watertank en internet gaat via de satteliet.
Gereida uit de lucht
Vluchtelingenkamp, is bijna een gewoon dorp geworden

Dinsdag naar een dorpje genaamd Dito geweest. Dit dorpje ligt 25 km ten oosten van Gereida. Het is minstens drie kwartier rijden over de zandpaden. Hier een aantal schoolgebouwen bekeken en het was de laatste dag van een landbouw training. Nadat de programma coördinator en ik even kort hadden mogen spreken, kwam de lokale leider. Na een hoop bedankjes over de training en over wat we voor de rest allemaal hadden gedaan, had de gemeenschap toch nog een hele wensenlijst, geloof dat er wel 25 punten op stonden.
Dus nog genoeg te doen, al had ik het idee dat ze ook wel een paar dingen zelf op konden lossen.

Donderdag naar Joghana geweest circa 20 km vanaf Gereida. Hier hebben we een klein kantoortje met nog 2 medewerkers. Dit voorkomt dat we elke dag heen en weer moeten rijden. Als we aankomen moeten we ons altijd melden bij de politie en bij de inlichtingendienst dat we er zijnn Een hoop vragen wat je hier komt doen en waarom er een blanke meekomt. En of we niet met de rebellen samenwerken enzovoort. Dus een hoop onzin, maar blijkbaar belangrijk voor de regering om te volgen waar iedereen is.
In Joghana een centrum voor ouder educatie gezien, en ook 3 scholen waar we en aantal klaslokalen, watertanken en latrines neer hebben gezet. Als laatst nog naar en school gegaan waar we dat nog niet hadden gedaan. Dan zie je het verschil pas en heb je erg het gevoel dat ZOA hier goed werk doet.
School door ZOA gebouwd

School die nog geen klasslokalen heeft van ZOA

Voor de rest van de tijd met de nieuwe accountant gezeten om nog wat dingen uit te leggen en wat problemen oplossen. En omdat ze hier denken dat ik veel van computers weet, moet ik ook kijken naar een microfoon voor Skype, het draadloos netwerk, een skydrive account dus denk dat ik later maar ICT specialist wordt :-p
Na werktijd zit ik hier meestal voor de poort, alle kinderen die hier langskomen krijgen bijna een lamme nek, omdat ze nooit een ghawazi (een blanke) hebben gezien. Zelfs op een kruising hoor je af en toe luid, ghawazi, ghawazi. Nou dat hoef je in NL niet te proberen als je een buitenlander ziet dat je roept “een zwarte, een  zwarte”. Maar ik geloof niet dat het hier een negatieve klank heeft ghawazi het schijnt ook soms voor rijke man te worden gebruikt. En als de kinderen nu roepen zwaai ik vriendelijk en zij zwaaien nog harder terug, maar ze blijven het vreemd vinden. Want als ik met een aantal collega’s buiten zit komen ze wel nar ons toe, maar als ik alleen zit blijven ze meestal op een afstandje, behalve de brutaalste natuurlijk.

Voor de compound
Voor de compound uitkijk op de weg

Ook is de regentijd hier aangebroken, in heel Darfur heeft het al goed geregend. Ook in Joghana en een aantal gebieden hieromheen. Alleen in Gereida en Dito niet. Dus mensen keken hier al elke avond met angst en beven naar de lucht. (het regent hier alleen ’s avonds of ’s nachts). Gelukkig is het gisteravond losgebarsten een half uur lang een enorme plensbui, dit schijnt genoeg te zijn voor even. Dus denk dat de mensen blij zijn dat er vanochtend nog eens zo’n bui overheen kwam. En het miezert nu ook al een tijd dus gaat goed.

Blijf hier nog tot zondag, waarna ik naar Ed Daein ga. Donderdag hoop ik dan weer naar Khartoum te gaan.

Groeten

Erik

Hand dug well. Uitgediept zo'n 15 meter, voornamelijk voor irrigatie en dieren te laten drinken.

1 opmerking: